Hulpverlening kent verschillende lagen van onderzoek via advies naar behandeling tot het daadwerkelijk veranderen van de wijze waarop de (bestaande) zorg is georganiseerd. Dit laatst genoemde uiterste van het hulpverleningstraject raakt vervolgens weer aan deskundigheidsbevordering.
Hulpverlening start altijd met een intake waarin gezamenlijk een vraag wordt geformuleerd met een daarbij passend resultaat. Dit resultaat zal veelal in termen van tevredenheid met een veranderde situatie worden verwoord. Zo kan in sommige gevallen meer kennis volstaan, zodat een verantwoorde keuze gemaakt kan worden. In andere gevallen gaat het om het kunnen doorzien van de dynamiek in de interactie, waardoor gewerkt kan worden aan ander gedrag.
Er bestaan dus geen standaard routes en/of protocollen in de hulpverlening die wordt aangeboden. De kosten zijn vooraf dus ook niet exact te bepalen; die worden na de intake geoffreerd. Pas daarna wordt besloten over het vervolg.
De wachttijd na aanmelding bedraagt voor een intake ongeveer twee weken, dit mede afhankelijk van de agenda van de aanmelder zelf. Op basis van deze intake wordt een offerte opgesteld. Zodra deze offerte met een akkoord is geretourneerd wordt het verdere onderzoek gepland, waarna het verdere hulpverleningstraject binnen twee tot drie weken wordt opgestart.